onsdag 7. januar 2009

Søtpotet og annet godt....

Da det ikke skjer annet enn skole og jobb nå om dagen, får jeg blogge om noe annet.
Derfor skriver jeg et helt innlegg til ære for søtpoteten. Merkelig? Ja, kanskje det. Men etter mitt opphold i Australia (gosj,det er allerede 3 år siden) så ble jeg frelst på Butternut Pumpkin og Sweet potato,- og jeg er fortsatt like frelst, selvom jeg ennå har til gode å finne Butternut Pumpkin her i Norge. Men søtpotet har vi endelig fått, og de er nå å finne i nesten alle matbutikker.

Fakta: Søtpotet er en rotgrønnsak. Den ligner på potet, men tilhører ikke samme familie. Søtpoteten er avlang og ofte større enn poteten, med rødrosa skall og gult fruktkjøtt. Den har en søtlig smak og er rik på blant annet A-, C- og E vitaminer. Og den er god, tro meg(om den tilberedes på riktig måte, vel og merke).



Men hvordan bruke søtpoteten? Her kommer en deilig og sunn oppskrift(som er en av mine favoritter), og det eneste som mangler er Butternut Pumpkin.

Bakte grønnsaker

Du trenger:
  • Søtpoteter
  • Mandelpoteter
  • Cherry tomater
  • Squash
  • Løk
  • Hvitløk
  • Gulrøtter
  • En god olivenolje

Dette gjør du:
  • Skjær av skallet på søtpoteten, og del den i båter.
  • Vask mandelpotetene og skjær de i båter. Behold skallet på.
  • Skrubb gulrøttene og del de i strimler.
  • Legg søtpotetene, mandelpotetene og gulrøttene i en paiform eller en ildfast form, hell olivenolje og småhakket hvitløk over. Strø på med litt pepper og salt, og gjerne litt urter eller urtesalt. Sett formen i ovnen, og la den stå i ca et kvarter på 200 grader.
  • Del squashen i skiver og fres de i stekepannen, del cherrytomatene i to, skjær opp løken i små biter eller ringer, og legg alt over i samme formen som du har potetene og gulrøttene(eller i egen form). Sett hele formen i ovnen i ca ti minutter.
  • Finito...

(får du mot formodning tak i Butternut Pumpkin så skjær den i båter og legg den i formen samtidig med gulrøttene, søtpotetene og mandelpotetene. Ta av skallet enten før steking eller når den spises.)

Dette er nydelig til feks.kylling med snøfrisk og bacon.

  • Lag et snitt i en kyllingfilet, smør snøfrisk og strø litt friske eller tørkede urter i snittet.
  • Snurr den skivede baconen rundt kyllingen.
  • Legg kyllingen eller kyllingene i en ildfast form, krydre og sett i ovnen.
  • Lag en saus som passer til kylling, og spe på med litt snøfrisk eller creme fraiche.

ENJOY!!!!!

6 kommentarer:

  1. Jeg kommer gjerne på denne retten i Smithestrømveien 15, altså!!! :) Når? Fra og med neste uke er jeg alenemor, stort sett ... Så jeg blir gjerne bedt til dere en kveld. Og så kan du ta med deg dine sambiser og komme til meg en kveld! Ok?

    SvarSlett
  2. Ja, Lena...KOM!!!! OG jeg kommer veldig gjerne til deg... Jeg har studiedag fredag.. Si fra hvis du vil finne på noe!!! Ønsker deg en god dag kjære søs...

    SvarSlett
  3. Jeg kan på det aller aller varmeste anbefale både retten og besøket! Jeg gjentok lørdagens suksess, Therese. Det ble helt nydelig! Hjertelig takk for en nydelig kveld og et godt middagstips..

    SvarSlett
  4. I lige måte.. Var så koselig å få besøk av dere.. En av de mest avslappende kveldene på lenge... KOM IGJEN!!! Dere har jo ikke lange veien... Ha en flott dag!!

    SvarSlett
  5. Det var grååååse nydelig! Therese - jeg er maks gira på å gjenta suksessen, gjerne med andre typer mat også. rett og slett bare matlaging med min gode og kreative venninne! (deg).

    SvarSlett
  6. Kan jeg melde meg inn i matklubben deres?

    Ps: jeg er også et matvrak og har smakt din nydelige oppskrift Therese (hos Linda) og det var sykt godt!

    SvarSlett